Nieuws,  Persoonlijk

De maand april – 2020

Het schrijven over mijn week smaakte naar meer. Het leek me daarom leuk om te eens per maand te schrijven over hoe de maand was, wat ik heb meegemaakt, wat me was opgevallen. De bijzonderheden, de eigenaardigheden en de gewone dingen. Deze maand was een gekke maand, dat was het ongetwijfeld ook voor jou. Een maand in quarantaine. Een maand die ik niet snel zal vergeten.

Thuis lesgeven

Lesgeven via Teams – soms met 100 tegelijk.

Vanaf half maart moesten ik en alle docenten in Nederland noodgedwongen thuis lesgeven. Dat is nog best lastig – kan ik je vertellen. Vooral het niet direct kunnen bereiken van alle leerlingen. Begrijpen ze het wel? Hoe voelen ze zich? Hoe kan ik ze beter motiveren? Deze vragen zorgden bij mij voor een permanente staat van onrust.

Wat ik wel fijn vond, is dat het contact met sommige leerlingen juist intensiever is geworden. Van lieve woorden die ik vond in mijn mailbox naar videobellen met een snurkende hond op de achtergrond. Het vraagt niet alleen veel van leerlingen om thuis te werken (ik verbaas me trouwens echt hoe goed sommige 12-jarigen kunnen plannen) maar ook van de docenten. Ik hoop dat deze gekke periode snel voorbij is.

Een bijzonder moment vond ik wel dat ik tweede beoordelaar mocht zijn bij het laatste schoolexamen van mijn oud-leerlingen uit vwo 6. Dit schoolexamen werd mondeling afgenomen. De meesten had ik een jaar niet gezien. Het afnemen was erg intensief maar een bijzondere ervaring voor zowel de leerlingen, als voor mij.

Aan de wandel

Ik hoef jullie niet te vertellen dat ik gek ben op Groningen en diens natuur. We besloten om elk weekend een route uit te stippelen of een plek uit te kiezen, waar we dan heen zouden gaan. Dit is iets wat ik ontzettend graag doe maar door de ‘drukte’ mezelf vaak ontzeg. Tijd voor een verandering in gewoonte. We bezochten de afgelopen maanden Oldehove, Niehove, Niekerk, het Peebos (nabij Doezem) en Leegkerk. Hieronder zie je een kleine fotoreportage. Een goede ontdekkingstocht door het Westerkwartier!

 

 

Dingen doen voor jezelf

Iets wat ik deze periode en vooral deze maand herontdekt, waar ik ook al eerder over schreef in mijn weekoverzicht van week 15, is dat ik mijn ‘oude’ hobby’s weer heb herontdekt en nieuwe hobby’s ben begonnen. Het is gek dat je letterlijk rust en ruimte nodig hebt om erachter te komen hoe je echt kunt ontspannen. Als ik vrij ben dan ben ik aan het lezen, aan het bakken, aan het borduren, aan het schilderen of in de tuin te vinden. Altijd bezig en een fijne bijkomstigheid – de televisie is nagenoeg niet aan geweest afgelopen maand.

Iets wat ik voorheen ook vaak deed was het luisteren naar een luisterboek – ook dat heb ik herontdekt. De afgelopen week luisterde ik vol ontroering de P.s. I Love You Club van Cecilia Ahern (het tweede deel van P.S. I love you – fantastische film). Een echte aanrader om een wandeling te maken of in het huishouden bezig te zijn met een luisterboek. Dit doe ik met de app De Luisterbieb. Als je lid bent van de bieb, dan kun je alles luisteren maar als je dat niet bent zijn er tot 1 juni veel titels gratis te beluisteren!

Hopelijk was dit de laatste maand in quarantaine ooit. Ik probeer er de goede dingen van in te zien. Ik heb nu tijd gemaakt voor dingen waar ik normaal geen tijd voor had, of had gemaakt. Even rust en ruimte. Ik hoop dat ik dit door kan zetten als deze rare periode voorbij is.

Ik hoop dat het ook goed met jou gaat. Dat je in goede gezondheid deze periode voortzet. Ik ben benieuwd hoe jij deze periode doormaakt. Zijn er dingen die jij anders doet? Die je hebt ontdekt?

Liefs, Iris

©Iris van den Brand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *