Burgers en Stoommachines

Groningse lessenserie tijdvak 8 (1800 – 1900)

Deze blog is ooit begonnen met het idee om een lessenserie te ontwikkelen met betrekking tot de geschiedenis van Groningen. Deze lessenserie is inmiddels (met heel erg veel plezier) ontwikkeld en gegeven aan een atheneum 5 klas te Hoogezand-Sappemeer.

Deze lessenserie is onderdeel van mijn masterthese waarin ik onderzoek doe naar de effecten van regionale geschiedenis op het historisch besef van leerlingen. Deze these is begeleid door professor Maarten Duijvendak (hoogleraar regionale geschiedenis op de Rijksuniversiteit Groningen) en dr. Tim Huijgen (vakdidacticus geschiedenis op de Rijksuniversiteit Groningen). Op dit moment doe ik onderzoek naar de resultaten van dit experiment, waar ik u vanzelfsprekend van de hoogte zal houden.

Na het afronden van dit onderzoek, ben ik afgestudeerd. Dit zal echter niet betekenen dat ik ophoudt met de educatieve uitwerkingen van de geschiedenis van Groningen. Als docent én als historica heb ik hier met veel plezier en enthousiasme aan gewerkt en daarom ben ik ook erg trots op het resultaat. Ik zou daarom ook graag iedereen willen bedanken die hebben meegewerkt en meegeleefd met mijn onderzoek, in het bijzonder mijn leerlingen en mijn begeleiders Maarten Duijvendak en Tim Huijgen.

Heeft u interesse en belangstelling voor dit onderzoek en/of voor de lessenserie over tijdvak 8? Wilt u deze lessenserie gaan geven? Dan wil ik u uitnodigen om mij een mail te sturen.

Uitgelichte afbeelding Carton- en Papierfabriek voorheen W.A. Scholten NV, fabriek te Sappemeer. Deze luchtfoto is gemaakt door KLM in 1960 – 1965. Afkomstig van Beeldbank Groningen http://beeldbankgroningen.nl/beelden/detail/8918ae7b-84ab-7d4a-7928-7129ab58654d/media/e29eea2b-ce8d-dde8-8c82ae86237793db?mode=detail&view=horizontal&q=scholten&rows=1&page=4&fq%5B%5D=search_s_plaats:%22Sappemeer%22 (geraadpleegd op 24 maart 2019).


©Iris van den Brand